دانستنی های مو
 

 

دانستنیهای مو

جالب است بدانید فولیکول های مختلف می توانند موهای متفاوتی تولید کنند و حتی موهایی که از یک فولیکول به وجود می آید ممکن است به مرور زمان تحت تاثیر عوامل هورمونی شکل های مختلفی پیدا کنند.
در حیوانات موهای مختلف کارایی متفاوتی دارند مثلا سبیل برخی حیوانات بسیار بلند هستند و نقش اندام حسی دارند، البته در انسان چنین موهایی وجود ندارد. اما گاهی اوقات فولیکول های بزرگی در پوست افراد دیده می شود که به آنها فولیکول های «تایلوتریک» گفته می شود و به نظر می رسد عملکرد حسی دارند. این نوع موها بیشتر در پوست شکم دیده می شود.

موی انسان از نظر ضخامت به سه نوع کلی تقسیم می شود:
لانوگو که موهای نرم و بدون رنگی هستند که در دوران جنینی وجود دارند، موهای کرکی یا ولوس که بیشتر سطح بدن را پس از تولد می پوشانند و موهای ترمینال که ضخیم و پر رنگ بوده و در سر و ریش و ابرو، زیر بغل و از این قبیل وجود دارد.
تعداد فولیکول های مو در یک فرد، بالغ بر 5 میلیون است که در سر تا سر بدن منتشر است و قابل توجه اینکه این تعداد فولیکول مو در زن و مرد و تمامی نژادها یکسان است و تعداد فولیکول های مو در واحد سطح در انسان بیشتر از سایر پستانداران است و علت آنکه کم مو تر به نظر می رسد آن است که اغلب موها زیاد بلند و ضخیم نمی شوند.
در تمامی پستانداران از جمله انسان فولیکولهای مو دارای دوره های تناوبی از فعالیت و استراحت هستند.

مرحله ای که موها رشد می کنند، مرحله آناژن نامیده می شود و مرحله ای که موها استراحت می کنند، تلوژن نام دارد. در بین این دو مرحله، یک مرحله کوتاه انتقالی به نام کاتاژن وجود دارد. مرحله آناژن در موهای سر چندین برابر موهای نواحی دیگر بدن است. این زمان در افراد مختلف نیز متفاوت است و به همین علت بعضی افراد می توانند موهای بسیار بلندی داشته باشند، در حالیکه موی بعضی دیگر از حد مشخصی بلندتر نمی شود. مرحله کاتاژن در سر کمتر از دو هفته طول می کشد و فاز استراحت یا تلوژن نیز حدود 3 ماه طول می کشد پس از آن مرحله جدید آناژن شروع می شود و موی جدیدی جای موی قبلی را می گیرد.

تعداد فولیکول های مو در سر حدود 100000 عدد است. از این تعداد حدود یک درصد در فاز کاتاژن هستند، 90-80% در فاز آناژن و حدود 20-10% در فاز تلوژن یا استراحت هستند.

اگر طول مدت آناژن را 1000 روز فرض کنیم در هر روز حدود 100 عدد تار مو می ریزند و موی دیگری جای آنها در می آید. بنابراین ریزش مو پس از بلوغ اگر کمتر از یکصد تار در روز باشد

می توان آن را طبیعی محسوب کرد و جای نگرانی نیست. شکل موها و میزان رشدشان نیز بسته به ژنتیک افراد فرق می کند، به همین جهت در نژادهای مختلف تفاوتهایی مشاهده می شود. این مسئله بیشتر از همه در موهای سر دیده می شود. در نژاد مغولی مثل ژاپنی ها موی سر زبر و سیخ مانند است، در سیاه پوستان موهای سر فرفری است و در نژاد قفقازی نظیر ما ایرانی ها موها انواع مختلفی شامل صاف و فر دارند.

جالب توجه اینکه موی سر در خانم ها معمولا ضخیم تر از آقایان است همچنین محل رویش مو در خانمها جلوتر از آقایان است. میزان رشد موها در زن و مرد نیز با هم متفاوت است که البته به محل آن بستگی دارد.

قبل از بلوغ، سرعت رشد موی سر در پسرها بیشتر از دخترهاست اما پس از بلوغ سرعت رشد موی سر در خانم ها بیشتر از آقایان می شود. صرف نظر از جنسیت افراد، بیشترین سرعت رشد موهای بدن بین 50 تا 70 سالگی است. از جمله عواملی که بر سرعت رشد موها تاثیر می گذارند، هورمون ها هستند بطور مثال هورمون استروژن باعث کاهش و هورمون تیروئید باعث افزایش آن
می شود. بر خلاف باور عمومی، تراشیدن مو باعث افزایش سرعت رشد آن نمی شود.

در انسان رنگدانه اصلی در پوست و مو «ملانین» است. این رنگدانه توسط سلول های رنگدانه ساز به نام ملانوسیت تولید می شود. این سلولها در پیاز مو قرار دارند.

علت اصلی تنوع رنگ در موی انسان ها به ساختمان «ملانین» تولید شده بستگی دارد. دو نوع ملانین وجود دارد که یکی مسئول تولید رنگ سیاه و قهوه ای (یوملانین) ودیگری مسئول تولید رنگی ما بین زرد و قرمز (فئوملانین) است.

اگر در مویی رنگدانه ملانین وجود نداشته باشد، آن مو سفید به نظر می رسد. رنگ موها در نواحی مختلف بدن یکسان نیست. معمولا «مژه ها» در بین موهای بدن تیره تر از بقیه هستند.

عامل اصلی در تعیین رنگ موهای یک فرد ژنتیک است اما عوامل دیگری نیز می توانند بر رنگ موها تاثیر بگذارند مثلا برخی از هورمون ها مثل «هورمون محرک ملانوسیت» و یا هورمون های استروژن و پروژسترون می توانند موها را تیره تر کنند و به همین جهت در دوران بارداری ممکن است رنگ موها تیره تر شود.
بیشترین رنگ مو در جهان «سیاه» است. در میان نژادهای مختلف نژاد قفقازی بیشترین تنوع رنگ را دارد که بیشتر بستگی به موقعیت جغرافیایی محل زندگی آنها دارد.
دکتر محمد علی نیلفروش زاده


نظرات شما عزیزان:

f@rzin
ساعت11:59---9 آبان 1391
تو چشای اون چی دیدی

که رو قلبم پا گذاشتی

رفتی پیش عشق تازت

عشقمو حراج گذاشتی


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







به وبلاگ همه موضوعه خودتان خوش آمدید
کل مطالبی رو که می خواهید تو این سایت searchکنید
درباره وبلاگ

به وبلاگ خودتان خوش آمدید
آموزش تزئین سالاد فصل به صورت قالبی
آموزش هایی برای هرچه خوشمزه تر شدن خورش قیمه
تزئین جالب گوجه فرنگی به شکل کفشدوزک ! (+ تصاویر ) چگونه می توان تلخی زیتون را گرفت ؟ عکس هایی از طرحهای متنوع پیش بند آشپزی خورش برگه زردآلو (آموزش آشپزی ) روش دم کردن چای سبز درمان چروک دور لب ها چیست؟ چگونه ماهیچه‌های خود را حجیم کنیم؟!(قسمت دوم) رژیم غذایی بدنسازی و پرورش اندام برای حجیم سازی عضلات (قسمت اول) 12 ساعت جدال با مرگ چترباز 21 ساله در اولين پرواز پرده از راز 167 فقره سرقت با دستگیری سارق حرفه‌ای برداشته شد مرگ هولناک زن در جنایت اسیدی شوهر نقاش متهم به قتل در دادگاه: در دفاع از همسرم مزاحم او را کشتم مجموعه: اخبار حوادث قتل پس از آشنايي اينترنتي دختر ۸ ساله، قربانی عشق خونین برادر پزشك قلابي مردم را نقره‌داغ مي‌كرد/دختر جوان هم در دام خواستگار شياد مرد جوان همسر اولش را در مرخصی زندان به قتل رساند+عکس فرستادن پنج مصدوم دیگر به تبریز؛ هنوز سه دانش‌آموز با دستگاه نفس می‌کشند با جان باختن یک دانش‌آموز شین آبادی، فاجعه تکمیل‌تر شد! باز هم بخاری نفتی کلاس را به آتش کشید؛ حال شش تن وخیم است اسامی حادثه دیده گان آتش‌سوزی در پیرانشهر اولین فوتی حادثه پیرانشهر/ معلم فداکار روستایی که سپر وزیر هم شد
آرشيو وبلاگ
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان علمی و آدرس nimaseyedi.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد. با تشکر





نويسندگان